Wat is het belangrijkste boek dat u de voorbije jaren gelezen heeft? Deze vraag legt De Standaard in de zomer van 2013 voor aan acht belangrijke stemmen/pennen. Belangrijk wil hierbij zeggen: een relevant boek, een boek dat nieuwe inzichten heeft aangereikt en wel op een haast onomkeerbare wijze, en dat ook enigszins een bijzondere leeservaring was. Alle acht gingen ze opnieuw voor hun boekenkast staan
net als in 2012 zorgde Randall Casaer voor de illustraties
TOMAS VAN DEN SPIEGEL
kiest
Het boek is meer dan honderd jaar oud en toch is het fris, vermakelijk en een bron van wijsheid. Nu Tomas Van Den Spiegel de actieve topsport achter zich geeft gelaten, heeft hij er een soort gids in ontdekt die veel hedendaagse boeken het nakijken geeft.
RUTH JOOS
gaat voor
Bestudeer wetenschap en andere -ologieën al wat je wil, het leven en onszelf leren we uiteindelijk het beste kennen via fictie, schrijft Ruth Joos. Zeker als die van de kundige hand van Siri Hustvedt ...
JAN LEYERS OVER HANS VERSNEL EN JAAP JAN BROUWER.
Procedures hier, codes daar, voorschriften overal. We lijken de laatste tijd steeds meer in de illusie te verkeren dat we pech en toeval helemaal kunnen uitsluiten.
PAUL VERHAEGHE OVER FRANS DE WAAL
De wetenschapsbeliever en de diepreligieuze medemens hebben één ding gemeen: een pessimistisch beeld van de mens, die een hogere kracht (de ratio, God) nodig zou hebben om zich een beetje te gedragen....
GUINEVERE CLAEYS OVER DE VLASCHAARD
Het is een oud boek, het gaat over een boer en het staat vol West-Vlaamse woorden. Waarom zou je in de 21ste eeuw nog ‘De Vlaschaard’ lezen? Guinevere Claeys benut alle twaalfhonderd woorden om gloedvol voor deze vroege Streuvels te pleiten.
BERT OSTYN OVER ‘THE DICE MAN’
Vergeet de zogenaamd controversiële onderwerpen zoals ongebreidelde orgieën en kontseks, zegt Bert Ostyn. ‘The Dice Man’ stelt onze manier van leven ter discussie en doet de sociale conventies die we allemaal stilzwijgend onderschrijven, teniet.
PAUL GOOSSENS OVER PAUL KRUGMAN
‘Austerity’ werd een buzz-woord in de recentste economische crisis. Onder meer Spanje en Griekenland hebben dat geweten. Het verdeelde economen in twee kampen: degenen die erin meegingen en degenen die er vierkant tegen ingingen. Paul Goossens sluit zich bij die tweede groep aan, overtuigd als hij is door de manier waarop Paul Krugman er brandhout van maakt.
Saskia De Coster kiest ‘Bezoek van de knokploeg’
Literatuur met de grote L van Lef’, tot die categorie behoort ‘Bezoek van de knokploeg’, meent Saskia De Coster. Een onconventionele roman die lak heeft aan elke vorm van chronologie, maar net dat maakt hem verslavend. Stelt u zich trouwens geen clubje zware jongens voor bij de titel. De knokploeg slaat op de tijd die je serieus kan toetakelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten